O výživě se dnes mluví hodně a často, zcela oprávněně. 2/3 našeho zdraví, imunity a toho jak se cítíme ovlivňuje výživa. Abychom byli schopni odolávat počasí, stresu, pracovnímu zatížení, nárokům dnešní doby a zároveň nám zbyla energie na osobní život a koníčky, je nutné věnovat pozornost tomu co, jak a kdy jíme.
Samozřejmostí je dostatek
- základních živin (bílkoviny, tuky, sacharidy)
- vitamínů
- minerálních látek
Náladovost kvůli jídlu!?
Strava jako taková neovlivňuje jenom naši postavu, ale také naši náladu a náladovost. Přílišné výkyvy glykémie (krevního cukru) nemáhají jenom naši slinivku, ale celé tělo. Není třeba navždy vyloučit sladké potraviny, jen stačí zbavit se návykového chování při jeho konzumaci.
Další důraz je kladen na kombinace potravin v jednotlivých jídlech a na pozorování, jak se po jídle cítíme. Složení jídelníčku je nutné řešit jako celek, podle svého životního stylu a záťěže.
Stravitelnost a energie
Neméně důležitá je však také stravitelnost jídla, neboť právě trávení si bere velkou část naší energie. Přípravě jídla tak, aby bylo výživné, stravitelné a samozřejmě chutné se věnujeme na našich konzultacích a poradnách, kde je možné probrat konkrétní problém, který souvisí se stravou a zdravím. Individuálně sestavené rady vedou k optimalizaci procesu získávání energie skrz potravu.
Poradny vede nutriční terapeutka Ing. Bc. Ivana Jungová